Resa till Almgrens sidenväveri i Stockholm. Guidad visning på väveriet. Lunch bokad på Nootska palatset

Deltagarna från Vävstugan samlades vid Lanna korsets busshållplats, i det lite disiga vädret. Studiefrämjandet bjöd på fika strax innan Arboga, vi lät oss väl smaka.

Chauffören körde oss lugnt och fint till Stockholm, i smala passager på Söder. Lunchen i ”van der Nootska Palatset” inleddes med en guidning om husets historia, maten serverades vid sittande bord med vackra vita dukar.

Mätta och belåtna promenerade vi några kvarter till Almgrens Sidenväveri på Repslagargatan 15A. Vi blir välkomnade till att sitta ner i en vävsal där vi fick en intressant föreläsning. Sidenväveriet grundades 1833 av Knut Almgren och drivs idag som en självständig stiftelse. Verksamheten startade med manlig arbetskraft, det visade sig att yrket lämpade sig bättre för kvinnor. Sidenväveriet var tidvis Skandinaviens största arbetsplats för kvinnor. Vi fick också se en aktiv väverska som hade jobbat där i många år. 

Efter egen tid på stan åkte vi nöjda hemåt med många trevliga intryck från dagen